
Când încep ridurile să apară? De ce apar ridurile? Ce putem face să le ținem sub control?
Din păcate pe măsură ce înaintăm în vârstă apar și ridurile, acele cute ale pielii care și-au pierdut elasticitatea. Face parte din regulile jocului, ține de noi să jonglăm cu ele cât mai bine.
Primele riduri apar deja la vârstă de 14-15 de ani și sunt bineînțeles riduri de expresie și au o poziție orizontală.
Pe la 20-30 de ani apar ridurile din jurul ochilor și tâmplei și sunt dispuse radial.
În jurul vârstei de 40 de ani se accentuează șanțul nazo-genian (nas-gură). După aceasta vârstă încep să apară ridurile din fața urechilor, se accentuează cele din jurul ochilor, iar pe la 50 de ani apar ridurile din jurul gurii.
Știu că sună dramatic, apocaliptic chiar, când ai 20-25 de ani numai la riduri nu îți stă gândul, dar din proprie experiență spun că de pe la 30 de ani parcă începi să te uiți mai atent la ele în oglindă, să le dai atenție, să îți spui că pe astea primele le accepți cumva, dar altele nu mai vrei. Dacă vrei să le încetinești apariția sunt câteva lucruri pe care poți să le faci.
Dar mai întâi hai să vedem care sunt cauzele apariției lor?
Deshidratarea – da este atât de simplu, un corp deshidratat se traduce în cele din urmă printr-o piele îmbătrânită. Știți vorba aceea suntem 60% apă, toate procesele din corpul nostru au loc în prezența apei, iar obișnuința de a bea apă este un ‘’mușchi’’ care se lucrează. Îți recomand să îți începi ziua cu o cană de apă pe stomacul gol, iar pe parcursul zilei să bei în jur de 2l de apă. O dată ce te-ai obișnuit te vei mira și tu cum de ai putut trăi cu apă puțină.
Alimentația – omul modern s-a îndepărtat foarte mult de la alimentația care ar fi trebui să fie hrană înainte de toate și nu doar plăcere. Mi-a atras atenția zilele trecute expresia „ce îi place celulei nu ne place nouă și vice versa”. Alimentația deși este foarte bogată este și foarte săracă în același timp. Este bogată pentru că mâncam mult mai mult decât ar fi necesar, mâncăm pe plan emoțional și de cele mai multe ori mâncăm alimente sărace în nutrienți. Mâncatul excesiv și la ore nepotrivite nu lasă loc decât pentru digestie, de regenerare nici nu se mai pune problema. Anii trec iar noi plătim prețul prin riduri în cel mai bun caz. O alimentație bogată în legume, fructe, nuci și semințe vă garantez că influențează major aspectul tenului.
Boli interne – îți vine sau nu să crezi dar bolile interne se pot „citi” pe fața omului. Fie că ai probleme la nivelul rinichilor, al stomacului, colonului sau al inimii acestea lasă urme și pe fețele noastre.
Vederea defectuoasă – în cazul în care ai probleme cu vederea te sfătuiesc să iei măsuri cât mai repede. Pe lângă neplăcerile care apar când nu vezi bine apar și ridurile în jurul ochilor pentru că tu te străduiești să clarifici imaginile pe care le ai în față.
Ticurile nervoase pot fi și ele cauza unor riduri. Când ne încruntăm prea des sau facem fel și fel de grimase fară să fim însă conștienți de ele ne putem trezi cu riduri nedorite.
Tonusul muscular – așa cum mergem la sală pentru a ne tonifia mușchii corpului, la fel ar trebui să facem și cu mușchii feței. Fața are în jur de 20 de mușchi pentru care există exerciții pentru a le menține în formă. Acest „sport” se cheamă face yoga. Puteți da o căutare pe google pentru mai multe detalii.
Mai sunt multe alte motive care pot grăbi apariția ridurilor cum ar fi:
- consumul exagerat de alcool
- fumatul
- factorii atmosferici: frig, soare, vânt
- produsele cosmetice neadecvate
- abuzul de produse de make-up
- folosire celor 2 anterioare în mod incorect
- slăbitul și îngrășatul brusc
Și acum despre prevenție pentru că întotdeauna putem îmbunătăți ceva
Îngrijirea zilnică a tenului este foarte importantă. Am scris mai multe despre acest subiect în articolul Nevoile pielii, unde pe lângă informații despre structura pielii găsești și detalii despre îngrijirea corectă a tenului precum și produsele Endea potrivite pentru fiecare etapă în parte.
Putem apela de asemenea la masajul cosmetic. Alături de cosmeticele adecvate masajul are rolul de curățare a porilor și de îndepărtare a celulelor moarte, relaxează dar și tonifică sistemul muscular, stimulează glandele sebo-sudorale. Puteți citi mai multe în articolul Masajul cosmetic, unde am descris pe larg despre avantajele lui.
Și chiar dacă am făcut tot ce ne-a stat în putință tot nu putem scapă cu totul de riduri (poate doar dacă apelăm la intervenții chirurgicale). Fac parte din viață, trebuie să le acceptăm, să ne străduim mai degrabă să îmbătrânim frumos, armonios, să ne bucurăm de înțelepciunea vârstei și de experiențele care vin o dată cu ea. Știu, e mai ușor de spus decât de aplicat .
Și în plus, dacă vrei să îți îngrijești fața cu produse 100% naturale, îți recomandăm cosmetice testate pe prieteni din 2010.
Lasă un comentariu