Menu
Your Cart

Povestea Endea - producător de săpun & cosmetice naturale

Povestea începe simplu cu doi adolescenţi, studenţi sau proaspeţi absolvenţi de facultate în Timişoara care se hotărăsc să îşi facă săpun natural.

Pe scurt, ea e mai serioasă şi mai cu picioarele pe pământ, eu (Răzvan) sunt mai impulsiv şi mai aerian un pic dar e ok.

Avânt mare, încredere, speranţe, vise, optimism – toate la maxim până la primul săpun, care n-a ieşit. După primul au mai urmat alte câteva zeci. Nu am renunţat, am perseverat. Ne-am adus ingrediente de calitate din Germania şi cărţi despre săpunit din Statele Unite.

Am luat-o de la capăt. Şi ne-a ieşit bine. Chiar foarte bine. Apoi au început să ne iasă mai mereu. Am dat şi la prieteni şi le-a plăcut. A trecut cam jumătate de an şi ne ieşeau tot mai bine. Atât de bine că eram tot mai des îndemnaţi de prieteni să ne deschidem o afacere. Zis şi făcut: a început documentarea. Asta cu documentarea a fost şi mai grea decât săpunitul. Până la urmă am scos-o la capăt şi ne-au apărut şi primele avize de la Ministerul Sănătăţii. Ce mai, eram autorizaţi.

A urmat zbaterea şi storsul de idei pentru nume, logo şi slogan. Sloganul e al ei; la fel şi numele. Endea – Tested on friends. Şi e pe bune cu testatul pe prieteni. Avem toţi prietenii care ne-au ajutat în formă maximă şi vă pot confirma.

Mai greu a fost cu primul târg din Timişoara şi primele comenzi către primii clienţi. Era iarna lui 2010, în luna ianuarie. Iarnă cu zăpadă şi ger chiar şi la Timişoara. Eu am zis că trebuie să livrăm altfel decât restul lumii. Mi-a venit ideea livrării cu bicicleta. Ecologic, ce mai. Ea mi-a zis: pe frigul ăsta? Tu eşti nebun. Dar am început să livrăm cu bicicleta şi aşa facem şi acum. Putem să ne lăudăm că suntem singurul producător care livrează personal cu bicicleta.

Prin zăpadă, prin ger, ploaie, căldură înăbuşitoare sau vânt, sunt deja doi ani de când livrăm cu bicicleta. Kilometrajul de la bicicleta mi se apropie de 12000 de km, din care 2000 au fost doar în ultimul an. Nu au fost toţi livrări dar sunt şi de acolo destui. :P

A fost şi un mesaj pe tweeter de la Ligia pe care o descoperisem mai demult şi îi citea postările. A fost prietenie la prima vedere şi acum suntem recunoscători pentru tot ajutorul pe care ni l-a dat şi încă ni-l mai dă cu drag.

Apoi am început să ne extindem producţia, să ne diversificăm şi să simţim nevoia de mai mult loc. Aşa că ne-am mutat la aer curat, la o casă cu gradină mare în Săldăbagiu de Munte, lângă Oradea unde am amenajat şi un laborator profesional. Acum avem ciclo-livrare personală atât în Timişoara și Cluj (bilunar) cât şi în Oradea (cel puţin săptămânal).

Care ar fi secretul? Tot ce am făcut şi mai facem, facem cu drag. Acesta e secretul dacă vă întrebaţi. A, da, ar mai fi un secret: ea e perfecţionistă, dar să nu îi spuneţi că am zis aşa. ;)Acest site folosește cookie-uri pentru o experieță optimă de navigare.

Newsletter

×
Fii la curent cu toate noutățile și ofertele

* E-Mail:

Stocul acestui produs este epuiazat. Lasă-ne adresa ta de email și te anunțăm imediat ce revine în stoc.
Nume
Email
Telefon