Câteva informații de bază pentru îngrijirea părului într-un mod eficient și natural

Care e treaba cu șamponul solid?

Folosirea unui șampon solid în locul celui lichid, mult mai familiar și convențional, poate fi o încercare nu tocmai ușoară pentru cei mai puțin aventuroși, iar teoria nu prea ajută atunci când tot ce trebuie să faci ca să-ți depășești rezervele e să încerci!
Totuși, e bine de reținut că este vorba despre un șampon adevărat sub formă solidă și deși procesul de fabricare a șamponului solid se aseamănă cu cel de creare a săpunului natural, rețetele sunt adaptate pentru îngrijirea scalpului și a părului – uleiuri și unturi vegetale, uleiuri esențiale și pudre de diverse feluri, care vor hrăni pielea capului și firul de păr de la rădăcină la vârf, nimic mai mult, dar nici mai puțin.

Șamponul solid e un fel de esențializare a șamponului – eliminăm ambalajul inutil, aromele artificiale, alcoolul, conservanții și alți aditivi sintetici pentru îngrijirea părului și ne râmâne un amestec concentrat de uleiuri naturale, uleiuri esențiale, uleiuri infuzate și unturi. Toate rețetele sunt unice, elaborate cu grijă pentru diverse tipuri de păr și variatele probleme ale scalpului, pe care le rezolvă cu succes.

Ce ne facem cu spuma, aromele, senzațiile familiare care însoțesc spălatul pe cap?!

Deși spuma nu este tocmai necesară unui spălat eficient, șampoanele solide concurează fără frică cu cele lichide la capitolul spumă, arome și senzații. Pentru șamponare, părul trebuie să fie foarte ud, șamponul fiind aplicat direct pe păr. Aromele depind de combinația de uleiuri esențiale, dar sunt mereu prețioase și surprinzător de parfumate: mentă, eucalipt, salvie, rozmarin sau ylang- ylang sunt doar câteva dintre „spiritele protectoare” ale acestor produse.

Minunea uleiului de ricin

Uleiul de ricin este „par excellence” o bază obișnuită pentru șamponul natural din motive bine întemeiate. Eficacitatea uleiului de ricin este susținută de o tradiție străveche, la care revenim cu plăcere după o lungă perioadă de dominare a substituienților sintetici. Acest ulei are proprietăți antibacteriene și antifungice naturale, precum și un conținut bogat de vitamina E, minerale, proteine, acizi grași benefici Omega 6 și 9.
Folosit pentru tratamentul scalpului, uleiul de ricin ajută la prevenirea sau chiar remedierea căderii părului, iar proprietățile sale antibacteriene și antifungice contribuie la tratarea mătreții și a infecțiilor scalpului, pe când acidul ricinoleic intensifică circulația sangvină în zona scalpului stimulând astfel creșterea părului. Același acid ricinoleic ajută la echilibrarea pH-ului scalpului, ceea ce duce la refacerea naturală a sebumului și la repararea daunelor aduse de produsele chimice de îngrijire a părului. Antioxidanții conținuți în uleiul de ricin susțin cheratina din compoziția firului de păr contribuind la un aspect mai sănătos și mătăsos al părului, fără fire uscate și despicate.
Ar mai fi de adăugat că toate proprietățile miraculoase ale uleiului de ricin sunt conservate în șampoanele naturale solide datorită prelucrării „la rece” a acestora (max. 40 grade Celsius).

Completăm porția de sănătate cu ulei de jojoba

Uleiul de jojoba bio se prezintă cu un punct forte absolut imbatabil: strucura moleculară a acestuia este foarte asemănătoare cu cea a sebumului (uleiul produs în mod natural de scalp), prin urmare, acesta este asimilat repede și eficient de pielea capului fără să producă dezechilibre de vreun fel.

Datorită compoziției sale chimice, uleiul de jojoba pătrunde în folicul și întărește firul de păr din interior, ceea ce îl recomandă drept tratament eficient pentru părul subțire și lipsit de viață.
Uleiul de jojoba intră în compoziția unor șampoane naturale, dar este deosebit de eficace în calitate de tratament separat al scalpului, mai ales în cazul unor probleme mai accentuate.

Și să nu uităm nici de uleiul de argan sau untul de cocos cu proprietățile lor remarcabile, dar despre toate acestea într-o viitoare postare.

Sigur, indicațiile pentru o îngrijire naturală a părului nu se încheie aici. Un șir lung de uleiuri și unturi vegetale, viguroasa bere, așteaptă să fie descoperite, precum și răcoritoarele și aromatele ape florale pentru revigorarea și calmarea scalpului cu senzații limpezi de împrospătare. Toate acestea vă vor ghida cu încredere în aventura unei îngrijiri blânde și naturale a părului.

PS: Nu uitați că în perioada 22 – 26 iulie produsele naturale Endea de îngrijire a părului sunt la ofertă, cu 20% reducere.