FPS natural – Ce știam? & Ce e important să știm?

De când a sosit vara și soarele e mai puternic dorim să ne protejam mai mult împotriva razelor, care uneori nu sunt chiar așa prietenoase precum ne-am dori. Ne documentam, citim articole, studiem piața de produse cosmetice și în final, înarmați cu toate cele necesare, îndrăznim să ieșim la soare, indiferent că mergem la ștrand, pe plaja mării sau la munte.

Primim și noi la Endea tot felul de întrebări legate de factorul de protecție solară (FPS). Cea mai frecventă întrebare este când scoatem și noi pe piață un produs cu FPS 50 sau chiar mai mare. Recunosc că nici nu știam că exista FPS 70. Mame îngrijorate, care doresc să își protejeze copiii, ne spun că dacă ar fi vorba doar de ele, ar cumpăra și creme cu FPS mai mic, dar pielea copiilor e atât de delicată încât e musai să folosească FPS cât mai ridicat.

La ultimul nostru târg, o doamnă la fel de îngrijorată căuta produse de protecție solară cu FPS minim 50 și până să apuc să îi răspund, o altă clientă mult mai rapidă a sfătuit-o să stea în casă dacă vrea într-adevăr protecție….

Văzând că se creează o adevărată mini-isterie în jurul acestor produse, isterie indusă evident de marile companii cosmetice, ne-am gândit că a sosit timpul să scriem și noi câteva rânduri despre acest FPS. Mai pe scurt, ce este el și cu ce se mănâncă?

Ce este factorul de protecție solară?

Factorul de protecție solară reprezintă cantitatea de radiație pe care pielea o poate primi până când începe să se înroșească. De exemplu, un FPS 15 înseamnă că 1/15 din radiațiile vătămătoare vor atinge pielea, în condițiile în care aceasta a fost protejata cu 2 mg/cm2 de cremă.

Eficacitatea poate fi calculată prin înmulțirea factorului cu perioada necesară pielii pentru a suferi o arsură în absența cremei ce oferă protecție. Astfel dacă arsura pielii apare în 10 minute în absenta cremei, cu o crema cu FPS 15 pielea va fi protejată 15 x 10 minute = 150 minute.{Sunblock. UCSF. School of Medicine. Dept of Dermatology.}

Un alt aspect deloc de neglijat este că un produs cu FPS 15 blochează 93.3% din razele UV, în timp ce unul cu SPF 30 blochează cu doar 3.4% mai mult, adică 96.7%. Prin urmare, diferența semnificativă nu e dată de protecția față de radiația solară, ci de timpul petrecut în soare. De asemenea, un produs cu un FPS mare nu are efect mai îndelungat decât un produs cu un FPS mai mic, astfel că indiferent de factor, crema trebuie aplicată cu 15-20 minute înainte de expunere la soare și reaplicată la fiecare minim 2 ore, într-o cantitate generoasa. - Schalka S, dos Reis VM, Cucé LC (August 2009) – The influence of the amount of sunscreen applied and its sun protection factor (SPF): evaluation of two sunscreens including the same ingredients at different concentrations

Indiferent ce factor de protecție am alege, nici unul, oricât de mare ar fi el, nu poate oferi protecție 100%. Astfel, un FPS mai mare de 50 este nu numai exagerat, dar și nerealist, având doar menirea de a induce în eroare și de a face false promisiuni.

Bariere naturale de protecție solară


Există mai multe bariere de protecție solară. Noi am ales să folosim oxidul de zinc în combinație cu uleiuri și unturi vegetale (ulei de susan, de cătină, unt de shea, ulei de cocos, unt de cacao – toate bio sau presate la rece). Oxidul de zinc oferă protecție atât împotriva razelor UVA (raze solare cu lungime de unda mai mare, 320-400 nm, care nu provoacă neapărat arsuri, dar pătrund mai adânc în piele, favorizând îmbătrânirea prematură a pielii sau chiar cancerul de piele) cât și UVB (raze solare cu lungime de undă mai mică, 290-320 nm, dar care pot provoca înroșiri ale piele sau chiar arsuri grave).

Oxidul de zinc (Pinnell SR, Fairhurst D, Gillies R, Mitchnick MA, Kollias N (April 2000) – Microfine zinc oxide is a superior sunscreen ingredient to microfine titanium dioxide) din produsele Endea acționează ca o barieră fizică de protecție, având dimensiunea particulelor de 300-400 nm (0.3-0.4 microni), astfel că acesta nu se absoarbe în celulele vii ale pielii. Acesta rămâne la suprafața ei, în epiderma de suprafață (stratum corneum). Nanoparticulele sunt mai mici de 100 nm.

Produsele noastre conțin doar ingrediente naturale, fiecare fiind recunoscut pentru capacitatea de a oferi protecție  solară. Dintre produsele de protecție solară de la Endea uleiul după plajă Sorento sunt recomandate pentru o bronzare naturală și uniformă precum și pentru extra hidratare și regenerare. Crema solară Sunshine este o loțiune naturală cu factorul de protecție solară situat între 20 și 25. Acestea sunt recomandate pentru a te expune la soare în cel mai plăcut și sănătos mod cu putință.

Sfaturi utile pentru o expunere cât mai sănătoasă la soare

Pe lângă un produs bun de protecție solară iată si câteva sfaturi pentru o ședere cât mai plăcută la soare: evitați orele de vârf (între 11 și 16), când razele soarelui sunt cele mai puternice, purtați ochelari de soare și pălării cu boruri largi și stați la umbră când este posibil. De asemenea nu uitați de hidratare. E vorba atât de cea externă, a pielii folosind creme dar și de cea internă, fiind recomandat să consumați cât mai multe lichide.

Ca o curiozitate va spunem că, așa cum există o scară de protecție pentru cosmetice, există una și pentru haine. Astfel, factorul de protecție ultravioletă (UPF) a fost creat pentru îmbrăcăminte ce oferă protecție solara. Un UPF de 30 corespunde hainelor care oferă protecție, în timp ce o valoare de 6 corespunde celor standard.