Sunt unturile de corp mai bune decât cremele?

Chiar așa, de ce să folosești unt de corp dintre toate produsele cosmetice disponibile?

De ce să alegi unturile de corp în detrimentul cremelor de corp comerciale pe care le găsești pe rafturile celor mai multe magazine?

Primul răspuns ar fi și doar acesta ar trebui să te convingă să le dai măcar o șansă unturilor de corp, că marea majoritate a cremelor de corp comerciale conțin peste 60% apă. Da, ai citit bine, apă simplă, distilată, nici măcar apă florală.

Nu ne crezi? Verifică ingredientele de pe eticheta primei creme care îți pică în mână.

Pe etichetele produselor vei găsi primul ingredient: aqua. Apoi pe lângă cei minimum 60% apă de care vorbeam, vei mai găsi (în cel mai bun caz) o înșiruire de uleiuri care chiar hidratează, emulsifiantul, pentru că apa trebuie cumva amestecată cu ulei, conservantul, pentru că apa este mediul propice pentru dezvolatarea bacteriilor, mucegaiurilor, dar și parfumante, texturieri, regulatori de ph. Nu vreau să zic că toate cremele pe bază de apă sunt rele, apa are și ea un rol, permite încorporarea ingredienteler active, care în marea lor majoritate sunt solubile în apă, plus că e foarte ieftină.

Ok, am înțeles cum e cu apa dar de ce sunt bune unturile de corp?

Să revenim la unturile de corp, care în perioada mai rece a anului devin niște vedete. Eu sunt fanul lor numărul 1 și te asigur că dacă respecți niște reguli simple, te vei îndrăgosti de ele și le vei folosi tot anul.

Unturile de corp sunt combinații de unturi pure, cum ar fi untul de cacao, untul de shea, cel de mango, uleiul de cocos (dar mai sunt multe alte unturi exotice cum ar fi murumuru, cupuacu, kokum, cafea) și uleiuri vegetale la care se mai adaugă uleiuri esențiale. Untul de shea, cacao sau cel de mango sunt bogați în:

 • substanțe nutritive
 • vitamine
 • polifenoli (antioxidanți) ce ajută la restructurarea pielii și producția de colagen
 • fitosteroli ce întăresc barieră naturală a pielii.

Și pot folosi doar unturi de corp?

Folosirea doar a unturilor pure este posibilă, dar poate fi un pic mai dificilă pentru că la temperatura camerei acestea sunt solide, dar cu ajutorul unei spatule te vei descurca minunat. Doar untul de cacao e mai special, prea tare ca să poți folosi spatula, acesta se topește în contact cu pielea, așa că pur și simplu masează-l de piele. Dacă îți place aroma de cacao, go for it, mai ales vara, e un deliciu.

După cum spuneam unturile pure se combină cu diverse uleiuri vegetale, așa te vei putea bucura de un produs cu o textură plăcută și de proprietăți sporite. Față de cremele de corp obișnuite, pe bază de apă, la unturile de corp trebuie să aplici foarte puțin și să masezi până la absorbție completă, iar dacă mai e necesar să mai aplici. După câteva zile te vei obișnui și vei ști care este cantitatea optimă, dar te asigur că un borcan de 120 ml te va ține mult și bine. Singurul inconvenient din punctul meu de vedere apare vara, când temperaturile sunt mult prea mari și unturile de corp devin lichide, ceea ce le face dificil de transportat. Dar având în vedere că sunt eficiente înainte și după expunerea la soare, poate merită bătaia de cap .

Și ce fac dacă am pielea foarte uscată?

Pentru piele foarte uscată unturile de corp sunt ideale. Indiferent că alegi un unt pe bază de shea, unt de cacao sau de cocos acesta va:

 • reda elasticitatea și finețea pielii
 • ajuta la menținerea nivelului optim de hidratare a pielii
 • hrăni pielea în profunzime
 • facilita cicatrizarea
 • proteja pielea de factorii de mediu
 • regenera zone uscate, cum ar fi călcâiele, genunchii sau coatele
 • ajută la prevenirea formării vergeturilor 
 • întârzie apariția ridurilor și a altor semne de îmbătrânire

Sunt unturile de corp bune și pentru copii?

Era să uit un detaliu deloc de neglijat: unturile de corp sunt ideale și pentru copii sau bebeluși, dar și pentru cei cu pielea foarte sensibilă, nu conțin chimicale, trebuie doar să fii atent/a la uleiurile esențiale din compoziție dacă e vorba de copii sub 3 ani, ești însărcinată sau te știi alergic. În rest liber la toată lumea de la cei mici și voinici până la cei mari și înțelepți.

Recomandări pentru superhidratare fără compromisuri


Și ca să fac alegerea și mai ușoară îți recomand să încerci pentru început unul din unturile de corp Endea:

 • Nude – ulei de cocos organic cu un miros specific, exotic de cocos
 • Sweet Treat – un deliciu cremos, combinație de cocos și cacao cu un strop de portocale și vanilie
 • Geisha – unt fin de shea combinat cu ulei de cocos și uleiuri florale de geraniu, lavandă, ylang-ylang și lemn de trandafir
 • Skinny Jeans – untul de shea face echipa cu cel de mango și cacao, dar și cu uleiuri de avocado, germeni de grâu și migdale pentru o hidratare la superlativ, iar aroma de lamâie cu lavandă te asigur că e foarte plăcută.