
Mituri despre sodă, avantaje săpun obținut prin metoda la rece, glicerina și tipurile de saponificare
Am tot primit întrebări despre:
- săpun fără sodă sau alt agent de saponificare?
- săpunul vostru are glicerină?
- puteți să faceți un săpun personalizat care sa fie gata a doua zi pentru utilizare?
- de ce nu faceți un săpun natural colorat albastru?
- de ce săpunurile Endea nu au culori puternice și țipătoare ca săpunurile de la târguri?
Credem noi că prin acest articol am răspuns pe larg la toate aceaste întrebări și multe altele.
Săpunul hand-made prin metoda la rece
Aceasta este metoda folosită de noi. Ce presupune ea? E un proces de producție în care căldura aplicată din exterior este de maximum 40 de grade Celsius. Ea e necesară topirii grasimilor tari cum ar fi untul de cacao.
Exceptie face ceara de albine care se încălzește separat pana la topirea ei – aproximativ 60 de grade Celsius. Căldura suplimentară provine din reacția de saponificare. Dar în atelierul Endea am rezolvat această dilemă prin eliminarea acestui ingredient din rețetele de săpun.
În momentul turnării în forme reacția de saponificare este finalizată doar într-un procentaj de aproximativ 40–50%.
Pe timpul verii se poate face săpun și la soare.
Reacția de saponificare se finalizeaza în urmatoarele 24 de ore după turnare. După această perioadă urmează maturarea săpunului, acesta putând fi folosit doar după 4-6 saptamâni, în unele cazuri chiar și 2 luni. Da, da! E un proces asemănător cu cel de la un vin sau o bere de calitate, o brânză specială sau un cașcaval învechit în mod tradițional.
Avantajul principal e că neexpunând ingredientele la temperaturi mai mari de 40 de grade celsius se păstrează vitaminele și nutrienții.
Săpun natural realizat prin metoda la cald
Acest procedeu diferă doar prin faptul că la obținere se aplică căldura suplimentară pentru „a grăbi” saponificarea. Aceasta are loc în câteva ore, iar sapunul poate fi folosit imedit după răcire.
Are avantajul că este mult mai rapid, dar ca dezavantaj se poate aminti faptul că temperatura mare de lucru (aproximativ 100 grade Celsius) „coace“ toate vitaminele și toți nutrienții valoroși adăugați.
Noi preferăm varianta săpunului la rece pentru motivele amintite mai sus, dar orice săpun făcut manual, indiferent de metoda aleasă, la rece sau la cald, este unul superior săpunului obișnuit din comerț, unde glicerina, un produs secundar super valoros care hidratează și ingrijește pielea a fost indepartata industrial.
Industrial săpunul se poate obține prin:
- reacția dintre acizi grași puri și carbonat de sodiu (Na2CO3). Pe lângă săpun se obține și dioxid de carbon și apă.
- reacția dintre acizi grași puri și hidroxid de sodiu (NaOH). Compus secundar: apă.
- reacția trigliceridelor cu hidroxid de potasiu (KOH) pentru obținerea săpunului lichid. Compus secundar: glicerină.
- reacția dintre acizi grași și amoniac sau amine. Se formeaza astfel amide și apă.
- reacția dintre trigliceride și hidroxid de sodiu (NaOH). Se obține săpun și glicerină.
Pentru producția artizanală de săpunuri Endea noi am ales ultima variantă, dar am adaptat-o, utilizând doar temperaturi care mențin intacte vitaminele și nutrienții și nu am îndepartat glicerina, atât de prețioasă. În plus, fiecare săpun are alte adaosuri valoroase cum ar fi mierea, propolisul, uleiurile macerate cu diverse plante medicinale, argila, lapte de capră sau uleiurile esențiale care aduc un plus de calitate produselor noastre. Niciun săpun care iese din atelierul Endea nu conține chimicale sau ingrediente nenaturale.
Nu uita! În procesul industrial de producție a săpunului glicerina se îndepărtează.
Concluziile săpunarului despre săpun
În încheiere vă putem confirma că folosim într-adevăr sodă caustică, dar aceasta NU se regăsește în săpunurile noastre finale. De ce? Pentru că procesul de producție din atelierul Endea este supervizat și coordonat de un inginer chimist diplomat și care în toate rețetele de săpun folosește ulei în exces. Acest lucru duce la consumarea integrală a sodei din reacție rezultând glicerină și uleiuri saponificate. Toate aceste componente sunt trecute pe eticheta fiecărui săpun creat de noi.
Soda caustică se folosește de secole la obținerea săpunului. Deși astăzi ea nu se mai obține din cenușă și apă de ploaie, natura ne demonstrează încă o dată cum dintr-un produs de temut, ce trebuie respectat se obține un săpun natural ce poate fi de lux dacă se folosesc ingrediente corespunzătoare și de calitate.
Ce este însă foarte sigur este că, indiferent de metoda de obținere, un agent de saponificare tot se folosește. Am auzit și noi povești (și chiar sunt povești) despre săpun obținut fără sodă sau alt agent saponificator. De fapt se folosește o „bază de săpun” și alte ingrediente pentru culoare și miros. Ironia e că „baza de săpun” folosește aceeași agenți saponificatori. De asemenea culori foarte puternice sau foarte vii nu prea poți obține pe cale naturală în săpun pentru că saponificarea în sine înmoaie culoarea, o schimbă dacă și colorantul e natural.
PS: Ah, da! Vă amintim că nu folosim în rețetele noastre praf magic, ingrediente secrete sau alte miracole și vrăji. Produsele Endea sunt foarte bune pentru că e multă muncă de cercetare și testare în spatele lor făcută cu profesionalism de un inginer chimist, multă dedicare pentru lucrul bine făcut și nu în ultimul rând mult drag pentru ceea ce facem.
Lasă un comentariu