Bebelușii iubesc masajul. Iată de ce!

De cele mai multe ori e suficient să-l iei in brațe, ca să-i curmi toate neplăcerile și să-l înseninezi instantaneu pe micuț, iar un masaj va face adevărate minuni în această privință. Un masaj e un fel de mângâiere terapeutică, care le face bine tuturor – atât mamei sau tatălui, cât mai ales bebelușului.Dacă mai are cineva îndoieli în privința beneficiilor masajul aspura unui bebeluș, e destul să pomenim studiile care demonstreză că masajul complet reduce proasta dispoziție a bebelușului și îl ajută să doarmă mai bine, atenuează simptomele constipației și ale colicilor. Există motive să credem că masajul regulat fortifică imunitatea și ajută organismul să lupte împotriva bacteriilor patogene.

Ce face masajul de fapt? Când îți masezi bebelușul, îi stimulezi sistemul nervos central, iar acest lucru declanșează o recție în lanț – creierul produce mai multă serotonină, responsabilă pentru starea de bine, și mai puțin cortizol; un hormon emis ca reacție la stres. Drept rezultat, inima bate mai rar, respirația se domolește, iar bebelușul se relaxează. Toate acestea cu câteva atingeri meșteșugite!

Un masaj regulat este garanția bunăstării emoționale a bebelușului, or atingerile drăgăstoase sunt printre cele mai profunde forme de comunicare între părinți și bebeluși.

Acum ca am stabilit că îți poți comunica dragostea prin masaj, avem câteva sfaturi despre cum ar fi bine să decurgă totul. Pentru un masaj bun și eficace e nevoie de doar 10 – 15 minute. E preferabil să alegi un moment în care bebelușul este vesel și relaxat. Dacă este prost dispus sau obosit și mofturos, s-ar putea să-l superi și mai tare în încercarea de a-l masa. În formula ideală, masajul ar putea face parte din ritualul de îmbăiat.

Înainte să începi, asigură-te că veți avea parte de liniște și de o încapere caldă. Masajul va decurge ca uns, dacă vei folosi un ulei pentru bebeluși – unul natural, care va spori beneficiile masajului. Un ulei de migdale sau cocos ar fi ideal pentru masaj. Poți încerca și cu un unt de corp natural care se va topi instantaneu în contact cu pielea bebelușului și va asigura și o extrahidratare.

Exită mai multe tehnici de masaj pentru bebeluș, dar cele mai multe dintre ele recomandă să începi cu picioarele: masează cu blandețe talpa, lasă-ți palmele să alunece de la șold la glezna bebelușului, trece-ți degetele peste degețelele lui.

Urmează burtica – mișcarea cea mai comună și ma benefică este cea circulară a degetelor pe burtica bebelușului în sensul acelor de ceasornic. Va fi o apăsare repetată, fermă dar foarte blândă.

Brațele – înfășoară-i fiecare braț pe rand între palmele tale începând cu umărul și alunecînd ușor spre palma bebelușului. Palmele for fi masate si ele cu degetul mare.

Masajul gâtului va cere și mai multă blândețe și atenție. Așezați-vă degetul mare pe o parte a gâtului, iar degetul arătător și mijlociu pe cealaltă parte. Masați ușor gâtul bebelușului cu mișcări circulare ale degetelor.

Masaj împotriva colicilor. După ce i-ați masat burtica cum am descris mai sus, îndoiți-i genunchii și lipiți-i de burtică pentru 30 secunde, apoi reveniți la poziția inițială. Repetați mișcarea de câteva ori. Apoi cu vârfurile degetelor masați zona de sub buric, cu o mișcare fermă de sus în jos.

Se zice că bebelușii ținuți în brațe cresc mai repede! Nu există date care să sprijine această frumoasă presupunere, însă e dovedit fără echivoc că un bebeluș ținut în brațe este în general mai fericit, ceea ce nu e puțin lucru, or în lipsa altor modalitați de comunicare, atingerea devine mai importantă decât o mie de cuvinte. Iar masajul la bebeluși, această atingere la superlativ, poate deveni unul dintre cele mai plăcute momente din ziua unui bebeluș.