
Până la sfârșitul lui 2020 7.8 milione de femei au fost diagnosticate cu cancer la sân doar în ultimii 5 ani.
Există deja o dezbatere aprinsă care durează deja de zeci de ani cu privire la cauzalitatea dintre utilizarea antiperspirantelor și cancerul de sân. Această dezbatere a fost reaprinsă de două noi studii publicate recent.
Accentul s-a pus pe rolul pe care îl are aluminiul, foarte des utilizat în acest tip de produse pentru a reduce transpirația. Acesta însă poate acționa ca un estrogen pe anumiți receptori ai sânilor.
Chiar dacă în trecut au existat studii care au afirmat că nu există nicio corelație între aluminiul utilizat in antiperspirante și cancerul la sân, două noi lucrări științifice publicate au confirmat efectele toxice ale sărurilor de aluminiu prezente în deodorantele din comerț și efectele lor posibil cancerigene.
Studiile au fost realizate de cercetători de la Fontation des Grangettes și centrul de Onco-Hematologie în colaborare cu Universitatea din Oxford. Studiul a fost coordonat de cercetătorii elvețieni André-Pascal Sappino și Stefano Mandriota.
Ce anume demonstrează studiile?
Testele s-au facut pe celule prezente la hamsteri si ele demonstrează că celulele mamare, inclusiv cele din grandele mamare (localizate și în sânii femeilor) la expunere în vitro la sărurile de aluminiu, „încorporează rapid aceste metale”.
Studiile arată că la 24 de ore de la expunere în aceste celule apare instabilitatea genomică datorată alterării numărului de cromozomi din structura celulei.
Aceleași studii demonstrează că acest fenomen „confirmă potențialul cancerigen”.
Cel mai răspândit cancer din lume
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (WHO), de la sfârșitul anului 2020 există 7.8 milioane de femei care au fost diagnosticate cu cancer mamar doar în ultimii 5 ani.
Cancerul de sân nu e o boală transmisibilă sau infecțioasă iar motivele pentru care apare nu sunt în întregime clarificate.
WHO spune că aproximativ jumătate dintre cazurile de cancer la sân apar la femei care nu au alți factori identificabili care să le predispună la această boală, altele decât genul (feminin) și vârsta (peste 40 de ani).
Ce este de făcut?
Cel mai simplu lucru este utilizarea de deodorante naturale fără aluminiu. Pe cât posibil este indicat să nu stopăm transpirația cu tot felul de antiperspirante agresive pentru că acesta este un proces natural de eliminare a toxinelor cu efecte nefaste daca este împiedicat.
Lasă un comentariu