
Ce este Sodium Lauryl Sulfate și de ce nu ne dorim să îl găsim în produsele cosmetice?
SLS este un compus chimic foarte des întâlnit în cosmetice, săpun sau pastă de dinți. Și dacă dăm o căutare după numele lui pe internet cu siguranță vom găsi și păreri că ar fi vinovatul pentru iritații ale pielii sau degradarea părului.
Ajungem să ne întrebăm atunci la ce e bun acest ingredient, de ce este în atât de multe produse și ce spun testele despre cât de sigur este?
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) și Sodium Laureth Sulfate (SLES) sunt folosite pe scară largă în săpunuri, șampoane, detergenți, pastă de dinți sau în produse de la care se așteaptă multă spumă. În chimie ei sunt denumiți “surfactants”, tradus in romana surfactanti (termen neinclus în DOOM). Adică mai pe românește spus detergenți.
De ce SLS?
Orice produs care are la ingrediente măcar un ulei și o soluție apoasă are nevoie de un ingredient care să le amestece pe cele două. Știm că apa și uleiul nu se pot amesteca în mod natural.
Astfel apar ingredientele de tip surfactant. SLS e un surfactant eficient, ieftin, simplu și foarte ușor de produs. Ca urmare e folosit pe scară largă în produsele cosmetice convenționale.
Dar oare e toxic? Ce spun studiile științifice?
Pielea omului este astfel construită să țină substanțele toxice în afară.Un surfactant va slăbi această barieră protectoare naturală putând crea probleme pielii.
Unele substanțe din această categorie pot fi mai agresive cu pielea decât altele. Pentru ca o substanță să fie clasificată vătămătoare, iritantă sau alergică trebuie să îndeplinească două criterii.
Trebuie să existe studii din care să reiasă că irită pielea și să poată trece prin epidermă pentru a ajunge în organism.
Un grup de cercetători din Germania au testat 1600 de pacienți pentru iritații cauzate de SLS descoperind că 42% dintre participanți au avut reacții de iritație la nivelul pielii.
Un alt studiu s-a derulat pe 7 voluntari pentru o perioadă de 3 luni jumate a stabilit că un contact regulat cu această substanță cauzează iritații. De asemenea dacă se întrerupe expunerea la SLS iritația se vindecă de la sine.
Tot un studiu stiințific a stabilit că dacă se expune pielea la contactul cu SLS, cu cât apa este mai caldă cu atât se irită mai tare pielea.
De fapt, SLS-ul este așa de cunoscut ca un compus iritant pentru piele că aceasta este folosită ca substanță de control în testele dermatologice. Adică noile produse se testează cât sunt de iritante pe ntru piele în paralel cu iritațiile produse de Sodium Lauryl Sulfate.
Care sunt simptomele de iritație ale pielii?
Dacă e persoană are sensibilitate la contactul cu SLS atunci pielea se poate inroși, usca, poate căpăta o textură solzoasă, poate prezenta mâncărimi sau chiar senzație de durere.
Ce este însă important de reținut e că nu există dovezi științifice care să demonstreze că SLS cauzează apariția cancerului asta chiar dacă pe internet circulă diverse astfel de teorii.
Și atunci de ce îi este permisă utilizare?
Dacă se știe ca este o substanță iritantă de ce nu este interzisă?
Pentru că pentru a se putea stabili că substanța este iritantă pentru piele aceasta trebuie să ramână în contact cu pielea mai mult timp. Ori la produsele cosmetice în care se folosește se presupune că acestea nu sunt în contact îndelungat cu pielea. Doar pentru perioade scurte în timpul aplicării. Adică șansele ca pielea să îți fie afectată scad dramatic.
Ca urmare autoritățile nu interzic substanța respectivă ci doar îi limitează procentajul ce poate fi utilizat în produsele cosmetice și de îngrijire la un interval situat între 0.05% și 2.5% în funcție de cât timp se estimează că produsul rămâne în contact cu pielea.
De asemenea producătorii pot fi obligați prin lege să treacă pe etichete contrindicații de genul: „Dacă acest produs vă înroșeste pielea sau produce iritații opriți aplicarea repetată sau consultați un dermatolog”.
Cine ar trebui să evite utilizarea de SLS?
În general persoanele care se știu cu o piele sensibilă sau cele care suferă de diverse afecțiuni ale pielii (dermatită, psoriazis etc).
Sunt cosmetice și produse de îngrijire alternative pe bază de ingrediente naturale și prietenoase cu pielea care nu folosesc deloc substanțe chimice sau iritante.
Lasă un comentariu