Gălbenele – un ingredient de soi în cosmetice naturale

Gălbenele – un ingredient de soi în cosmetice naturale

De ce folosim gălbenele în săpun și cosmetice naturale?

Probabil  nu doar noi la Endea suntem fani gălbenele pentru că săpunul nostru cu gălbenele și propolis este unul dintre preferatele voastre iar crema Dian cu extract de gălbenele este și ea foarte căutată.

Florile de gălbenelele sunt folosite în scopuri medicinale și cosmetice de secole întregi, iar proprietățile lor le poți extrage chiar tu dacă te simți puțin mai aventuros.

 • Ceaiul de gălbenele este la îndemăna oricui. Ce poate fi mai simplu decât să pui ceainicul cu apă pe foc și să adaugi o lingură de flori când apa clocotește. Mai aștepți nițel până își fac minunile curaj să iasă și voila te poți bucura de o cană de ceai plină de beneficii.
 • Maceratul de gălbenele este la fel de ușor de făcut, dar iți va pune răbdarea puțintel la încercare. Ai nevoie de o cană de ulei, o mână de flori de gălbenele și un borcan. Poți folosi ce ulei iți este la îndemăna, ulei de floarea soarelui, măsline, migdale, evident presate la rece, iar dacă ai pus mâna pe uleiuri bio, cu atât mai bine. Pui uleiul și florile în borcan, închizi borcanul și lași uleiul să se lupte cu florile, până când florile, resemnate cedează toate armele (1-2 săptămâni). Uleiul învingător se strecoară, iar ție iți este răsplătită răbdarea. Îți voi prezenta puțin mai jos și ce poți face cu acest ulei minunat de gălbenele.
 • Tinctura de gălbenele se face asemănător cu maceratul uleios, dar în loc de ulei se folosește alcool de 60 grade. Borcanul de alcool și florile se lasă preferabil la soare măcar o săptămână. În final se strecoară și se păstrează într-un recipient închis la culoare.

Macerat, tinctură & extras CO2

La Endea ne cultivăm noi florile de gălbenele, iar maceratul uleios din săpunuri îl facem tot noi. În rest folosim un extract de gălbenele foarte concentrat. Metoda de obținere se face prin extracție cu CO₂.

Aceasta este o metodă ecologică nepoluantă, curată, de înaltă tehnologie, agreată de organismele de certificare bio, ce permite obținerea unui randament superior presării la rece. Metoda garantează puritatea maximă a extractului, nealterarea și nedeteriorarea compușilor plantei. Dioxidul de carbon este inert, nu are miros, este non-toxic și este disponibil nelimitat. Pe parcursul extracției CO₂ substanțele sensibile la temperaturi mai ridicate rămân intacte, iar compușii cu potențial oxidativ nu sunt afectați datorită excluderii oxigenului. Un avantaj foarte important este durata de valabilitate mai mare în comparație cu cele obținute prin macerare de exemplu. Ca o curiozitate pentru a obține 1 kg de extract sunt necesare 13-17 kg de flori uscate.

Înainte să iți pierzi răbdarea să trecem la proprietăți și beneficii, că merită dacă tot ai citit până aici. Florile de gălbenele sunt bogate în fitosteroli, carotenoide și flavonoide,  vitamina C, tanini, saponine, substanţe tri-terpenice şi ulei volatil, recunoscute pentru efectul:

 • antiinflamator și reparator al pielii
 • cicatrizant, favorizează regenerarea pielii
 • de calmare a iritațiilor
 • de îngrijire a pielii sensibile, a pielii afectate de roșeață, cuperoză, eczeme sau arsuri solare
 • foto-protector, antiradicalar, anti-aging
 • de stimulare a sintezei colagenului în piele
 • de stimulare a formării celulelor noi
 • de atenuare a edemelor, varicelor și hemoroizilor externi (dar în acest caz te sfătuim să mergi și la medic)
 • decongestionant
 • antioxidant
 • emolient

Astfel, fie că ai pielea uscată, fragilă sau sensibilă, afectată de înțepături, umflături, iritații, eczemă sau arsuri, te-ai ales cu răni minore prin casă sau în natură, bebelușul tău are iritații de la scutec, ai stat la soare mai mult decât era cazul și te-ai ales cu o arsură dureroasă și usturătoare o cremă cu gălbenele sau chiar maceratul uleios preparat de tine în casă iți vor fi de folos.

Ceaiul de gălbenele are și el mai multe beneficii. Astfel, răcelile de sezon, o indigestie survenită în urma unei mese copioase, bogată în grăsimi, durerile menstruale pot  fi ameliorate cu câteva căni de ceai de gălbenele. Ameliorează acneea prin aplicarea de comprese cu ceai pe zonele problematice.

Consumul de ceai de gălbenele este însă contraindicat femeilor însărcinate şi celor care alăptează, precum şi persoanelor care urmează un tratament pe bază de sedative, deoarece anumite substanţe pot amplifica efectul medicamentelor.

Dacă ți-am atras atenția nu ne rămâne decât să iți prezentăm produsele Endea care conțin acest ingredient sub diverse forme:

În loc de încheiere te rog mult ca înainte de cumpărarea unui produs cosmetic să verifici lista de ingrediente. Creme cu gălbenele vei găsi o grămadă, marea majoritate pe bază de vaselină. Poți să dai o căutare pe google și să te convingi că nu e cea mai fericită alegere.

Și nu, nu e chiar totuna ce pui pe pielea ta. Iar o cremă de gălbenele de calitate nu are cum să coste 3 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow by Email
Instagram