
Tu ce variantă alegi? Antiperspirant sau deodorant?
Atât de indispensabil precum îl știm în lumea noastră modernă și puternic cosmetizată, strămoșul chimic al antiperspirantului este un produs al uneia dintre cele mai fascinante campanii de marketing de la începutul secolului trecut. Cadrul în care se desfășoară povestea noastră este o lume civilizată, care își rezolvă problema mirosurilor neplăcute prin băi cu săpun și eventual, parfum. În acest context pașnic, o tânără întreprinzătoare americană încearcă să vândă soluția cu care tatăl ei, medic chirurg, își trata mâinile pentru a le menține uscate pe timpul operațiilor. Dar pentru că doamnelor vremii li se părea firesc să transpire – produsul nu a avut niciun succes. Aici intervine scânteia spectaculoasă care a preschimbat o idee aparent bizară, într-un succes răsunător cu profituri uriașe – tânăra apelează la o agenție publicitară care își ia treaba în serios și convinge pe toată lumea că e rușinos să transpiri.
Acum nu voi încerca să vă conving că ar trebui să deconspirăm cu orice preț acest truc ingenios de copy writing si să revenim la au naturel în ceea ce privește subrațul, dar pentru cei care caută o cale de mijloc între exigențele vremurilor noastre și moderație & sănătate, există niște soluții.
În istoria antiperspirantului au existat mai multe turbulențe și, chiar și acum, i se pune la îndoială buna credință din mai multe motive:
- Cele mai populare produse antiperspirante de azi folosesc aluminiu și zirconiu care înfundă porii și opresc mecanic transpirația. În această privință, există studii care dovedesc legătura dintre aluminiu din compoziția antiperspirantului și cancerul de sân. Este o teorie contrazisă de alte studii – însă încrederea în acest tip de protecție împotriva transpirației a fost știrbită iremediabil de această incertitudine științifică în legătură cu subiecte atât de grave. Cert este că aluminiul este foarte toxic pentru organismal uman, iar dezbaterea s-a mutat la nivel de cantități și efecte.
- Ce știm însă, fără urmă de dubiu, este că blocând porii și împiedicând corpul să-și regleze temperatura natural, poți simți disconfort atunci când e cald, iar porii înfundați pot provoca iritații, puncte negre, infecții bacteriene sau chiar chisturi.
- Antiperspirantele schimbă mediul bacterian de la subraț omorând o bună parte din bacteriile necesare, care au rol de protecție.
Lăsând la o parte compoziția suspectată de grele delicte, cât de înțelept este să folosești un produs care împiedică funcționarea normala a organisumului?
Alternativa mai blândă și sănătoasă în lupta cu mirosul neplăcut sunt deodorantele naturale, care funcționează pe bază de uleiuri esențiale și după caz, piatră de alaun (potasium alum), ale cărei molecule au ioni încărcaţi negativ şi nu sunt absorbite de piele, iar oxizii şi hidroxizii de aluminiu pe care îi eliberează în contactul cu pielea sunt stabili din punct de vedere chimic. Aceştia nu reacționează în acest stadiu cu pielea, nu pot să elibereze aluminiul, nu sunt solubili şi nu pătrund în piele.
Între o substanță toxică care îți va păstra subrațul uscat ore în șir și o soluție care te va trata cu blândețe și va avea grijă de mirosuri cu ajutorul uleiurilor esențiale, ce alegi?
Lasă un comentariu