Ulei de palmier – pădure tropicală la farfurie

Ulei de palmier – pădure tropicală la farfurie

Fără ulei de palmier suntem mai prietenoși cu natura

Chiar dacă nu îl preferi din cine știe ce motiv personal (și se pare că ai avea destule) e aproape sigur ca la un moment dat ai consumat ulei de palmier. Acesta se gasește pretutindeni, se ascunde în orice obiceiuri sau ritualuri cotidiene: la masă în majoritatea produselor pre-procesate, în produse cosmetice, creme, săpunuri, detergenți, dar și în rezervoarele mașinilor noastre – uleiul de palmier, este cel mai consumat ulei vegetal de pe planetă.

Uleiul de palmier are proprietati care il fac ingredientul ideal in cele mai nebanuite cazuri: de la rujul de buze, pe care il ajută să-și păstreze culoarea intensă și să se așeze cuminte pe buze în straturi perfecte, la aluatul de pizza – căruia în conferă textura optimă; de la înghețată la săpun și de la ciocolată la șampon – uleiul de palmier e ingredientul magic care ajustează consistența acestor lucruri banale, pe care le folosim zi de zi. Cu toate acestea, zi de zi, pădurile tropicale sunt defrișate făcând loc plantațiilor de palmieri. Tocmai de aceea toate produsele cosmetice naturale Endea sunt palm free!

Întreaga dramă a defrișării nesăbuite se desfășoară departe de ochii și urechile lumii civilizate, care consumă nestingherită ulei de palmier sub diferitele-i forme, dar muțenia ei nu o face mai puțin reală.

Pădurile tropicale găzduiesc mai mult de jumătate dintre speciile de pante, animale și insecte de pe terra. Plămânii pământului transformă dioxidul de carbon în oxigen, sunt depozite uriașe de apă, previn alunecările de teren și protejează biodiversitatea planetei. Iar uleiul de palmier, responsabil pentru defrișarile masive, le pune în pericol.

Pe când habitatele unor specii periclitate, cum ar fi în special orangutanii, tigrii, elefanții și rinocerii, sunt reduse considerabil, nici băștinașii nu par să beneficieze de pe urma plantațiilor buclucașe. Deși există perspectiva în care uleiul de palmier ar fi o soluție pentru combaterea sărăciei în zonele în care se produce intens, se pare că realitățile practicate ar demonstra exact contrariul. Băștinașii zonelor exploatate sunt adesea mutați cu forța sau angajați în condiții inechitabile pe plantațiile de palmieri, pe când micile ferme de subzistență sunt distruse sub expansiunea acestor plantații.

Despre producția sustenabilă de ulei de palmier, perspectivele variază mult, de la imposibilitatea categorică, la toleranță și optimism în acest sens. Se estimează ca mai puțin de 16% din uleiul de palmier folosit în produsele care ajung pe piețele generic vestice, ar proveni din plantații sustenabile – în sensul defrișărilor controlate. Este o cifră mică și fragilă, nesusținută de politici clare și definiții fără echivoc ale conceptului de sustenabilitate, or evaluarea sustenabilității atunci când pe cântar sunt pădurile tropicale este o treabă extrem de complexă. Mai ales că cererea de ulei de palmier este în continua creștere fulminantă.

Revoluția din farfurie

Există măsuri mici cu impact mare, pe care le putem lua cu toții pentru a reduce consumul de ulei de palmier, atunci când politicile clare și oneste întarzie să facă față crizei:

  • Gătitul fără ulei de palmier. Cu alte cuvinte, gătitul acasă, fără conserve, fără semipreparate, cu ingrediente proaspete, ulei vegetal de măsline sau de floarea soarelui – cât mai des și cât mai inspirat.
  • Atenție la etichete: reglementările UE obligă indicarea uleiului de palmier printre ingredientele produselor alimentare atunci când e cazul.
  • Plimbări lungi pe jos sau cu bicicleta – sănătate pentru noi, pentru planetă, pentru orangutani – lasă mașina acasă ori de câte ori se poate.
  • Fii informat și informează-i pe ceilalți. Contribuția ta contează.
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook
Facebook
Google+
Google+
https://endea.ro/blog/ulei-de-palmier-padure-tropicala-la-farfurie">
Instagram