De la săpunul tradițional iranian la cel orădean

De la săpunul tradițional iranian la cel orădean

Săpun natural tradițional iranian
Săpun natural tradițional iranian

Săpun tradițional iranian și… românesc

Săpunul tradițional este cel de la care am pornit noi mica nostră afacere de familie (Endea.ro). Tot așa, în timpul antichității, în Iran (atunci Persia) existau câteva orașe unde săpunul tradițional era manufacturat acasă sau în ateliere meșteșugărești. Poeții vremii nu au ezitat să menționeze săpunul în operele lor (Ḵāqāni, Nāṣer-e Ḵosrow, and Neẓāmi).

Recent am primit cadou de la un bun prieten din Germania cu radăcini iraniene, un săpun tradițional iranian. Plin de curiozitate, m-am apucat să mă documentez mai mult despre această tradiție. Istoria persană este presărată cu numeroase episoade în care interesele economice ale breslelor săpunarilor s-au lovit de cele ale conducerii locale. De la producția locală săpunarilor nu le-a luat foarte mult să ajungă să exporte către Rusia.

Persanii foloseaua la producție grasimi animale, cenușă sau ulei de măsline. Ingredientele variau în funcție de localizarea producătorilor și de piața de materie primă. Epoca modernă a dus la ridicarea unei fabrici de săpun în Teheran. Totuși aceasta nu a dus la dispariția micilor producători locali de săpun tradițional. În 1920 mai erau în Teheran 16 ateliere meșteșugărești ale săpunarilor.

Mi s-au părut mai mult decât interesante aceste informații despre care nu prea aveam habar. Dacă doriți să vă documentați suplimentar, vă recomand sursa: Iranicaonline.org.

Și de la săpunul tradițional iranian, să ne abatem privirea asupra tradiției săpunarilor din Oradea. Nu menționez acest lucru întâmplător, după cum o să vedeți.

La 1722, consiliul local Oradea realizează un mercurial în care se menționează că în orașul de pe malul Crișului Repede, își desfășoară activitatea nu mai puțin de 15 tipuri de meșteșugari. Printre aceștia se numără și săpunarii.

O tradiție locală frumoasă, spunem noi, pe care din 2010 încercăm să o ducem mai departe la un nou nivel. Încercăm să îmbinăm cât mai bine tradiționalul și frumosul cu ingredientele naturale și sănătoase în săpunuri tradiționale și cosmetice naturale.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
https://endea.ro/blog/sapun-traditional-iranian">
Instagram