Reciclare: Natură la pachet sau aventurile unui ambalaj prietenos.

Reciclare: Natură la pachet sau aventurile unui ambalaj prietenos.

Reciclare – un obicei curat și sănătos

Când optezi pentru produse cosmetice și de îngrijire personală naturale, ecologice, din ingrediente bio, poate te întrebi dacă nu cumva și ambalajul acestor produse prietenoase cu mediul ar trebui să se alinieze la aceleași principii de eco-optimizare și grijă pentru planeta noastră prin reciclare sau refolosire. De fapt, întreaga industrie a produselor cosmetice este preocupată de dezvoltarea unor practici sustenabile în ceea ce privește ambalajul. Cele mai multe soluții privesc reducerea resurselor folosite pentru crearea ambalajelor – pe scurt, un material mai simplu de procesat și o densitate mai mică a ambalajului sunt cele mai la îndemână trenduri în acest domeniu.

Creatorii de cosmetice naturale extind această preocupare și vin cu propuneri originale. De departe cea mai neobișnuită soluție este cea a ambalajului plantabil. Ambalaj realizat din hârtie, care nu e doar biodegradabilă, ci chiar rodnică! Cu puțină apă și pământ fertil, hârtia în care a fost odinioară învelit săpunul, va germina și va scoate la lumină ierburi și flori de câmp. Este o idee foarte simpatică, dar și ușor fantezistă, pe care o pune în practică un producător de cosmetice naturale de peste ocean.

Reciclare & ambalaje refolosibile

Până a ajunge însă să înverzim planeta cu ambalajele de la săpun, noi ne-am orientat spre reciclare. Ambalajele noastre pot fi refolosite sau reciclate, astfel încât, atunci când cumperi cosmetice de la noi, nu provoci daune ecologice prea mari și în plus, faci și economie.

Ambalajele refolosibile sunt „asul din mâneca” producătorilor de cosmetice naturale, care vor să păstreze buna tradiție a respectului pentru mediu și atunci când vine vorba despre felul în care sunt împachetate darurile naturii. De aceea, tot mai populare sunt recipientele din sticlă – un material refolosibil la infinit, fără să se deformeze sau să-și știrbească în vreun fel integritatea.  Dar și sticla mai lasă loc pentru îmbunătățiri până să devină cu adevărat ecologică. Există voci care susțin că și sticla trebuie regândită. Astfel, s-a obținut un tip nou de sticlă, realizată din 100% materiale reciclate. Singura provocare deocamdată nesatisfăcută ar fi aspectul ușor inestetic al acesteia (tenta verzuie neatrăgătoare).

O soluție croită special pentru produsele cosmetice naturale este sticla violet, care nu e doar reciclabilă, ci și atentă cu conținutul lipsit de conservanți al flaconului. Sticla violet creează un mediu propice în care cremele și loțiunile naturale se păstrează proaspete și viguroase timp mai îndelungat.

Cei angajați în producția ecologică de cosmetice se ghidează adesea după un set întreg de recomandări în domeniul sustenabilității, pornind de la resursele regenerabile din care își „culeg” ingredientele, și ajungând la un ambalaj minimalist complet reciclabil. Un mare producător francez de cosmetice, oferă, de exemplu, rezerve din produsele lor lichide cele mai populare, cu care consumatorii își pot umple sticlele și flacoanele care le-au rămas de la o primă achiziție a produsului respectiv.

O altă idee de material pentru ambalaj mai puțin asociat produselor cosmetice este lemnul. Deși nimic nu e mai aproape de ideea de natural și organic, lemnul și-a început cariera în împachetarea produselor cosmetice abia în ultimii ani, în Spania. Aici se produc ambalaje din lemn dintre cele mai diverse.

Și ambalajele din metal sunt pe un trend ascendent și intră în categoria ambalajelor sustenabile. Cutii, borcanașe, recipiente de diferite forme sau capace din metal pot fi ușor asortate cu sticla, cartonul sau lemnul. Pe lângă faptul că protejează cel mai bine conținutul în timpul transportului, ambalajele metalice pot fi ușor reciclate, refolosite fără schimbarea formei sau refolosite în scopuri total diferite decât cel inițial. Acest tip de ambalaj este utilizat de o faimoasă stilistă care a decis să-și lanseze propria linie de produse cosmetice și de îngrijire a tenului, după ce, pe parcursul carierei sale a observat cum produsele ‘clasice’ încărcate cu chimicale pe care le folosea și care se comercializau în ambalaje la fel de toxice ca și produsul conținut, și-au lăsat amprenta asupra sănătății sale și a oamenilor din jurul său.

Colaborări cu scop eco-friendly

Prietenii noștri de la ALTERNATIVE, care promovează un stil de viață fără plastic, preferă ambalajele reutilizabile, naturale, reciclate și sustenabile. Aici sunt incluse hârtia, cartonul, lemnul, sticla și metalul (vedeta categorei este inoxul datorită faptului că nu se deteriorează în timp). Avantajul folosirii acestor materiale este caracterul lor natural, dar și faptul că au potențialul de a fi ușor de reintrodus într-un flux economic circular, în care nu există deșeuri, ci doar resurse. Tot ei ne povestesc cum, în timpul acțiunilor de igienizare pe care le întreprind, componente ale diferitelor ambalaje de produse cosmetice (sau chiar ambalajul întreg) se numărăprintre cele mai frecvente obiecte care devin deșeuri. Sfatul lor? Reutilizarea ambalajului și susținerea companiilor care acordă o importanță egală produselor sale și ambalajelor în care produsele sunt oferite consumatorilor.

În concluzie, orice lucru poate fi îmbunătățit sub aspect ecologic, iar fantezia și îndrăzneala sunt aliați fideli pentru cei ce caută soluții noi pentru probleme esențiale.

PS: Nu uita că la Endea inclusiv livararea comenzilor în Timișoara & Oradea se face gratuit și ecologic, cu bicicleta.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow by Email
Instagram