Fair trade ca parte din rutina zilnică

Fair trade ca parte din rutina zilnică

Fair trade – un concept relativ nou

Sursa foto: gogreenplus.org
Fair trade

Cum ar fi ca îngrijindu-te de propria sănătate și frumusețe, să contribui la bunăstarea unei întregi comunități de producători de materie primă pentru produse cosmetice? Oare nu ar fi minunat să știi că, atunci când iți tratezi regește tenul cu cremă cu unt de shea sau cocos, susții proiecte comunitare ale producătorilor din Nicaragua sau Madagsacar, le ușurezi accesul la apă potabilă și ingrijire medicală de calitate? Această relație, din care toată lumea ar avea de câștigat, se face posibilă prin fair trade – un schimb cinstit între consumatorul mulțumit și recunoscător, și producătorul platit pe măsură și protejat de abuzuri.

Acest curent de promovare a comerțului cinstit a început să se facă simțit în schimbul dintre distribuitorii de cafea, ceai si cacao si cultivatorii, care au reușit astfel să fie remunerați corect lucrându-și plantațiile mici cu metode controlate. Mulți dintre distribuitorii și producătorii din țările dezvoltate s-au angajat în acest schimb onest și s-au implicat mai mult, clădind adevarate sisteme de suport și sustenabilitate.

Din fericire, practicile fair trade trec cu tot mai mult curaj de domeniile consacrate, cum ar fi comerțul cu cafea și ciocolată, confecții fashion și accesorii, și se extind nestingerit inclusiv spre zona produselor cosmetice. Se pare că fenomenul fair trade pe piața produselor cosmetice este încă o noutate pentru cea mai mare parte dintre consumatori, dar, datorită în mare parte untului de cocos și de shea, care pot fi procurate prin fair trade din Togo, Africa de Vest sau Republica Dominicană, fair trade cu produse cosmetice este astazi o realitate în plin avânt.

De ce fair trade?

Cumpărând loțiuni, creme, uleiuri și alte alifii de la adepții comerțului cinstit, susții comunitățile mici sau familiile producătoare de materie primă, care își croiesc cu greu un loc pe piață pe lângă marile corporații. Muncitorii sunt plătiți corect pentru munca lor, iar plantele din care se extrag uleiurile sunt cultivate într-un mod sustenabil. Exemplul clasic este cel al cocosului crescut pe plantații mici, „familiale”, pentru care nu se defrișează porțiuni din pădurile tropicale și nu se folosesc chimicale grele pentru fertilizare și eliminarea dăunătorilor.

La suprafață lucrurile sunt simple: cumperi lucruri de calitate la un preț corect și ajuți la prevenirea exploatării muncitorilor, însă în spatele acestei practici se ascund beneficii mult mai profunde și mai extinse – este vorba în primul rând despre sustenabilitate, despre îmbunătățirea condițiilor de viață pentru comunitățile indigene și protecția resurselor planetei noastre.

Companiile angajate în fair trade își obțin ingredientele de calitate într-un mod etic, comunitățile producătoare își cresc calitatea vieții, iar consumatorul se folosește un produs de calitate, de origini sigure, la care se mai adaugă și satisfacția contribuției la clădirea unei lumi mai bune. Cum ziceam mai sus: toata lumea are de câștigat!

Endea recomandă fair trade

Noi, la Endea facem tot ce ne stă în putință să încurajăm astfel de inițiative. De la cutiile de carton în care pleacă coletele nostre către tine până la banala miere de albine ne-am propus să folosim servicii și materii prime locale achiziționate la un preț avantajos atât pentru noi cât și pentru producător.

Fair trade ar putea fi o parte a rutinei zilnice, care te face să arați bine fără să te simți prost.

Sursa foto: gogreenplus.org.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
https://endea.ro/blog/fair-trade-rutina-zilnica">
Instagram