Ce tip de produse cosmetice e bine să alegem: eco, bio, organice sau naturale?

Nu de multe ori probabil că te-ai întrebat ce e mai bine pentru tine sau ce e considerat mai sănătos: eco, bio, organic sau natural?

Încă de la început e bine să stabilim că primii 3 termeni: eco (de la ecologic), bio (de la biologic) și organic înseamnă același lucru. Nu e nici o diferență între ei. Totuși ei sunt fiecare folosiți, cu precădere, în anumite zone geografice. Discutăm de acești termeni prin definiția tipului de certificare a unor produse și nu prin prisma definiției din dex.

Termenul de bio se folosește cu precădere în spațiul franco-german. Organic este termenul utilizat cel mai des în zona anglo-saxonă (SUA, Canada etc). În Germania se folosește preponderent atât bio cât și eco.

Acum, după ce am înteles că cele trei etichete mult căutate înseamnă același lucru, putem trece și la termenul de natural.

Prin definiție un produs natural este un compus produs de către organisme vii din natură, nefiind obținut pe cale chimică, de sinteză. Nefiind legat de o certificare sau legiferare (cel puțin în România) de acest termen s-a putut abuza în multiple campanii de marketing, el uzându-se și pierzându-și treptat sensul inițial. Există produse pe care scrie natural dar ele au doar o mica parte din ingrediente naturale, restul fiind de sinteză. De asemenea există pe piață diverse produse cosmetice care pot avea în componență ingrediente naturale dar, pentru textură, culoare și termen de valabilitate mai mari se utilizează conservanți sau alte substanțe dezvoltate artificial în laborator.

Dacă însă ai răbdare să citești ingredientele, atunci poți deosebi produsele 100% naturale pe bune, de cele care sunt naturale doar la nivel de marketing. Asta pentru că afișarea tuturor ingredientelor pe etichetă este legiferată și obligatorie.

Noi, la Endea am încercat să punem accentul pe ingrediente naturale și bio de calitate. Nu folosim conservanți sau coloranți chimici. Tot ce intră în componența produselor Endea e de origine naturală.

Pentru o și mai mare transparență în expunerea ingredientelor utilizate, pe pagina fiecarui produs afișăm atât ingredientele cu denumirea românească cât și cu denumirea internațională (INCI). În plus, fiecare produs cu o componență semnificativă de ingrediente certificate organic, față de ingrediente naturale, are specificat exact procentul de ingrediente organice folosit. Acest indice este trecut imediat după lista de ingrediente. De exemplu la untul de corp Geisha avem 95,92% din ingrediente de provenință organică. Restul de 4,08% din ingrediente sunt naturale. În nici un caz nu sunt adăugate chimicale.

De asemenea am dezvoltat o secțiune specială destinată produselor cosmetice Endea cu peste 60% ingrediente organice.

Există însă și alte aspecte care pot înclina balanța înspre un anumit tip de produse în detrimentul celuilalt (bio versus natural). Într-o viitoare postare vom reveni cu detalii legate de aceste informații.