Conservanți în produse cosmetice naturale sau bio

Conservanți în produse cosmetice naturale sau bio

Endea și conservanți (ne)utilizați în timp

Când vorbim de produsele naturale, subiectul despre conservanți este cel puțin sensibil. Am încercat să îl evităm și ani buni am și reușit. Primele noastre produse acum 10 ani au fost săpunurile și șampoanele solide. Acestea au un PH între 8 și 10 și nu au nevoie de conservare. Apoi au urmat produsele anhidre, adică cele care nu conțin apă, acestea fiind un amestec de uleiuri, unturi vegetale, uleiuri esențiale și eventual alte adaosuri cum ar fi argilă, cacao, diverse mirodenii, propolis, miere sau ceară de albine/candelilla. Am creat balsamuri de buze, deostick-uri, creme și unturi de corp, sare de baie sau bile efervescente fără a avea nevoie de conservare.

Utilizare de conservanți și termenul de valabilitate

E adevărat că termenul de valabilitate putea fi prelungit prin adăugarea unuia, dar am preferat varianta fară conservanți. Știam că pot oferi produse foarte bune, cu ingrediente de calitate, singurul dezavantaj fiind al termenului puțin mai scurt și al riscului că uleiurile din compoziție pot râncezi dacă produsul nu este păstrat în condiții optime sau termenul de valabilitate este depășit. De-a lungul anilor am primit e-mail-uri și telefoane de la clienți care ne întrebau dacă mai pot folosi balsamul de buze sau crema de corp dacă termenul de valabilitate a expirat. Iar răspunsul nostru a fost întotdeauna același: dacă nu simțiți miros de ulei rânced atunci puteți folosi produsul cu încredere. De ce? Pentru că absolut toate ingredientele pe lângă certificări de calitate și bio după caz au grad alimentar, asta însemnând că pot fi mâncate. Lipsind apa din compoziție, eliminând astfel factorul suprem care contribuie la deteriorarea unui produs, am redus de fapt și posibilitățile de apariție a drojdiilor, mucegaiului și a diverselor bacterii. Oxidarea uleiului, râncezirea acestuia este principala cauză de stricăciune a acestor produse. Neavând conservant termenul de valabilitate este mai mic (18 luni la săpunuri, dar noi marcăm ambalajul cu 15 luni pentru a ne asigură astfel și mai mult că săpunul/ șamponul vă fi consumat în acest interval și 12 luni la restul produselor anhidre).

Situația de acum, ce tip de conservați e recomandat în produsele cosmetice bio

Pe măsură ce trecea timpul, descopeream ingrediente interesante, dar care se puteau folosi doar în prezența apei (ca o observație: în loc de banala apă distilată folosim ape florale care au proprietăți superioare). Așa că am fost nevoiți să studiem mai pe îndelete conservanții, compoziția lor, care cum se folosesc, ce efecte secundare au, intevalele de PH în care sunt eficienți, compatibilitatea cu alte ingrediente și alte detalii.

Spre surprinderea noastră nici industria cosmetică nu a stat degeaba. Producătorii de materii prime au sesizat că e un număr tot mai mare de clienți pretențioși și conștienți de ce pun pe pielea lor, astfel că pe lângă oferta clasică de conservanți, pe care am refuzat cu tărie să-i folosim am găsit și câteva opțiuni mai prietenoase. Am trecut la treabă și am început să-i luăm la rând și să îi comparăm. Conservantul câștigător trebuie să ofere protecție împotrivă bacteriilor gram pozitiv și gram negativ, a drojdiilor și mucegaiurilor. N-a fost o alegere ușoară, deoarece marea majoritate era eficientă pe de o parte și total ineficientă pe de altă parte. După timp îndelungat de cercetare am ales 2 variante.

Primul are o compoziție 100% naturală și este un melanj de fracțiuni ale unor uleiuri esențiale, compuși și extracte vegetale aromatice cu proprietăți antifungice și antibacteriene. Fiind un extract aromatic, pe etichetă, la ingrediente, el apare ca parfum. Am ales acest conservant pentru produsele care conțin o cantitate redusă de apă și care se aplică pe față: cremele de față Snow White și Sleeping Beauty, crema de mâini respectiv aftertershave-ul Rocky Iceberg. Aceste produse au un termen de valabilitate de 12 luni de la data producției.

A doua alegere este un amestec ce conține alcool benzilic, acid salicilic, glicerină și acid sorbic. Este de natură sintetică și este unul dintre puținii conservanți aprobați pentru cosmeticele organice/bio. Acesta a fost compromisul pe care l-am făcut pentru a putea crea și produse pe bază de apă: deoroll-urile Azai și Cashmere, loțiunea tonică Satine, demachiantul bifazic Limone, serumul facial antirid și soluția repelentă de insecte Zmmm. Aceste produse au un termen de valabilitate de 9 luni de la data producției și dezavantajul lor este că acestea nu pot fi utilizate de copii mai mici de 3 ani (așa cum nici uleiurile esențiale nu sunt recomandate pentru aceștia, ei având o piele mult prea sensibilă la această vârstă), dar nici nu li se adresează lor, pentru ei avem alte bunătățuri).

Este posibil să eviți 100% conservanții?

Pentru cei care nu sunt de acord cu această alegere, îi înțelegem, dar ținând cont de marea majoritate a conservanților și de efectele lor asupra organismului nostru, suntem convinși că această alegere este una bună.

Noi respectăm procentele recomandate de producătorul acestui conservant, iar pentru cei cu pielea sensibilă recomandăm efectuarea unui test de toleranță pe încheietura brațului. Astfel putem beneficia de produse faine și de calitate. Pentru cei care din diverse motive nu doresc să folosească aceste produse le putem recomanda deostick-urile Endea în locul variantelor deoroll și apele florale în locul tonicului facial Satine.

2 Replies to “Conservanți în produse cosmetice naturale sau bio”

 1. Buna! De conservantii „extract concentrat de sâmburi de grapefruit” , „bioferment din ridiche”, „extract CO2 de rozmarin/musetel” si „tinctura de benzoe” ce parere aveti?
  Multumesc!

  1. Buna Irina.
   Multumim pentru comentariu si pentru faptul ca ne-ai parcurs articolul.
   Am luat in ordine mai jos ingredietele enumerate de tine:
   – extractul CO2 de musetel are intradevar proprietati antimicrobiene dar nu e suficient ca sa fie folosit singur cu scopul de a conserva. Alaturi de alti conservanti cu siguranta aduce beneficii produsului finit
   – extractul CO2 de rozmarin este un antioxidant folosit pentru incetinirea rancezirii uleiurilor. Este eficient pentru compozitiile care contin si ulei. Nu e eficient petru cele care conțin apă.
   – extract din samburi de grapefruit este bactericid si fungicid deopotriva, dar nu este compatibil cu xantanul, ceea ce pentru noi era important
   – biofermentul de ridiche ne-a atras si noua atentia, dar din pacate colaboratorii nostri nu il au in oferta lor asa ca deocamdata am renuntat la el. Din pacate pentru un producator mic ca noi si acest aspect trebuie luat in considerare pentru ca exista conditii de comanda si de livrare de care trebuie sa tinem cont.
   – tinctura de benzoin are proprietati antiseptice dar noi nu ne-am gandit niciodata sa o folosim ca un conservant ci mai mult ca un parfum, Absolutul de benzoin, care este solid si din care prin dizolvare in alcool se obtine ulterior tinctura, nu este solubil nici in apa si nici in ulei astfel ca am renuntat fara prea multe ezitari.
   Sperăm că aceste informații ți-au fost de folos. Te mai așteptăm cu drag și pe viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow by Email
Instagram